Bakre stötdämparfäste TR6, Jan Petersson, TR Magazine 2/2009

Har du monterat annan typ av stötdämpare istället för original “dörrstängaren”. Problem med övre infästning för bakre stötdämpare?

På min bil var det monterat Koni med det övre fästet fastskruvat i innerskärmen med fyra bult. Ett fästvinkel på utsidan och en “förstärkning” på insidan. Förra sommaren började det höras ett “klonkande” ljud från vänster bak varje gång som fjädringen trycktes ihop och sedan fjädrade ut. Jag letade ganska länge innan misstankarna riktades mot stötdämparfästet. När jag tog bort stötdämpare och fäste på vänster sida visade det sig att det varit flyttat och det fanns 8 hål i innerskärmen. Sprickor hade spridit sej mellan hålen och även utanför fästvinkeln och det var detta som orsakade ljudet. Fick byta ganska mycket plåt för att få bort sprickorna men det var inga större problem då denna yta är relativt rak. Var naturligtvis tvungen att ta bort högersidan också men den var OK. Förmodligen var det en kombination av många hål och en infästning som var placerad så att den fick ta en hel del stryk då stötdämparen bottnade innan bumpstopp.
Jag ville inte borra några hål i mina nyfixade innerskärmar så jag bestämde mej för att hitta någon annan typ av infästning. Det finns flera olika varianter som använder samma fäste som originalstötdämparen. Den är monterad på crossmember, ram balken som går tvärs över bilen vid bakaxeln.

Jag hittade en firma i södra England som heter CTM Engineering, se http://www.ctmengineering.co.uk/
De tillverkar en hel del olika chassidelar till TR-bilar, bland annat ett stötdämparfäste som använder de två originalhålen i crossmember men även det fäste för bumpstopp max utfjädrat som finns för original stötdämparen. Jag tror att det är en bra lösning då man sprider ut lasterna lite mer än om man bara fäster i crossmember. CTM är en lite mindre firma som inte handlar med kreditkort. Jag chansade lite och valde att lita på Colin som driver firman. Jag fick en prisuppgift med frakt och gjorde en vanlig banköverföring av beloppet. Ca tre veckor senare kom grejorna levererade till dörren. Både passning och finish var alldeles utmärkt och monteringen gick problemfritt. De var obehandlade så man kan välja själv vilken typ av lack man vill ha. Summan för ett par inklusive frakt var £ 131. Totalt med bankavgifter stannade det på 1755 kronor. Det är inte omöjligt att göra liknande fästen själv men det blir en hel del svetsjobb och inpassning så det kanske är tveksamt med tanke på priset.

En viktig sak är att kontrollera bumpstoppet för infjädring. Det ska ta emot stoppet innan stötdämparen är helt komprimerad. Om så inte är fallet kommer stötdämparen att ta all last då fjädringen trycks ihop maximalt och detta överförs via fästet till crossmember som så småningom tar skada. Jag tog bort fjädern, monterade stötdämparen , tryckte hjulet uppåt till det tog stopp och kontrollerade sedan om bumpstoppet låg emot eller om det var stötdämparen som “bottnat”. I mitt fall var det nästan 1 cm kvar till bumpstoppet tog i. Konstaterade att jag inte har original bumpstopp utan en flera centimeter lägre/kortare modell så fixen blir ett byte till original.

Nu undrar kanske någon hur det är med bumpstopp för max utfjädrat. Behövs inte detta? Förmodligen eftersom det sitter ett sådant original. Jag vet inte svaret men kanske det inte är samma krafter vid max utfjädrat som när man kör i ett gupp och fjädringen trycks ihop. Om det är någon som har en bra ide eller fundering slå gärna en signal. Nås på 0734-185372

Återkommer med testrapport efter 3000 mil. Med ca 250 mil per år blir det år 2021. Bäst att lägga in det i kalendern så man inte glömmer. Vi hörs.

Jan Pettersson TR6 -72

Anmärkning:
På mittersta bilden är lite linjer inlagda för att man lättare skall se konturerna på det svarta fästet.