Från TR Magazine 3/99 Författare Svante Hedstad, Enköping

Har du problem med bensinpumpen på din PI?

På sensommaren 1998 var jag på besök i Eskilstuna på de s k Veterandagarna som årligen hålls med diverse aktiviteter. Avsikten med besöket var bl.a. att vår ordförande Anders ringde mig och frågade om jag ville ställa ut min TR6:a tillsammans med ett antal av klubbens olika TR-modeller. Jag kände mig naturligtvis hedrad att just min TR6:a tillhörde en av de utvalda.

Tidigt på söndagsmorgonen startade jag från Enköping där jag bor sedan många år tillbaka. Vädret var fint och färden dit gick bra, nästan ända fram till Eskilstuna. Många veteranbilar på vägen hade samma mål som jag. Precis när jag satt och njöt som allra mest tändes den röda varningslampan för oljetrycket och motorn gav inte ett ljud ifrån sig. Stendöd helt enkelt. Detta inträffade i en rondell bara någon kilometer från Ekeby flygfält där veterandagarna skulle hållas. Efter några startförsök insåg jag att Lucaspumpen slutat att fungera. Den hade tidigare haft några “ånglås” och gick, trots en tillverkad kylslinga, nästan alltid varm. Jag hade inte ens hunnit att fundera på vad jag skulle ta mig till förrän en röd TR5:a dök upp som gubben ur lådan. Bilens ägare och förare, Sten Lundgren, Södertälje, hjälpte mig och bogserade mig till utställningshangaren. Tack Sten för din hjälpsamhet med bogseringen men också för dina goda råd i samband med bensinpumpsbytet senare. Jag skämdes lite att komma bogserad till utställningshangaren och till råga på allt var min bil den yngsta i samlingen. Men väl framme så var det ingen som kunde ana att bilen inte gick att köra.

Dagen var trevlig med mycket tekniksnack och umgänge med likasinnade sportbilsfantaster. Men i mitt huvud fanns av naturliga skäl frågan: “hur ska jag komma hem till Enköping??.” Att bara lämna bilen och åka med någon var det ju inte tal om. Vem kunde bogsera mig? Alla tänkbara bekanta inventerades i huvudet men jag hade svårt att finna någon, så valet kom att hamna på min hustru. Hon accepterade med viss tvekan men hon kom till slut.

Hemfärden skulle jag kunna skriva en lång historia om, men jag väljer att ta den förkortade versionen. Efter ett par mils dragande och ryckande gick bogserlinan av. Jag hade ju emellertid en till i bagaget, trodde jag, men icke, så där stod vi vid ett vägarbete i värsta rusningstrafiken. Skolorna skulle ju börja efter sommaruppehållet, så ni kan tänka er hur trafiken var. Ännu en gång kom vägens riddare med både bil och bogserlina. För övrigt en medlem i Triumphklubben. Min hustru hade då fått nog, så han erbjöd sig att bogsera mig till Strängnäs eftersom han skulle till Stockholm. Tacksamheten var stor, inte minst från min hustru. I Strängnäs skildes våra vägar och jag övertalade min hustru att ta de sista milen hem till Enköping. Av ren solidaritet ställde hon upp för familjen med löfte om att aldrig mer behöva bogsera mig.

Detta var det så kallade för spelet, nu kommer den tekniska beskrivningen om hur man lyckas med ett bensinpumpsbyte i en TR6 PI.

Min TR6:a är av 69-års modell och jag tror att det var Lucaspump nummer två som satt i bilen när jag köpte den 1997. Förre ägaren hade också problem med s k ånglås, så jag hade tänkt att byta pumpen mot en Boschpump under vintern. Men så länge den existerande fungerade fick den sitta och så hände detta.

Jag hade god vägledning av Anders Johanssons artikel i TRMagazine nr. 3-89 som handlade om byte av en Lucaspump till en Boschpump i hans TR5:a. Det första som jag gjorde var att undersöka vilken pump som passade bäst i kapacitet och hade tillräckligt arbetstryck. Pumpen som jag fastnade för var en Boschpump med artikelnummer 0 5580 254 909, pris ca 1470 kronor. Jag köpte också ett fäste till pumpen på SAAB, med beteckning nr. 30818754, till en kostnad av ca 170 kronor. Du kan säkert tillverka ett liknade fäste av ett par stora slangklämmor om du tycker att utgiften är onödig. Jag ville ha snyggt och fint och det blev det. Den nya pumpen placerade jag i vänster hjulhus. Anledningarna var två: dels är pumpen “icke sugande” och måste ha självtryck och dels var det viktigt, tyckte jag, med en naturlig kylning. Anders J hade placerat sin pump i bagageutrymmet på Lucaspumpens plats. Det tycks också fungera bra, trots utebliven kylning och självtryck. Någonting som inte följde med pumpen var en s k kupolmutter på trycksidan som jag också inhandlade på SAAB, beteckning nr.109361668, till en kostnad av ca 40 kronor. Det går också att köpa hela kitet på en auktoriserad Boschåterförsäljare till betydligt högre pris om man inte vill springa runt.

Nu började “rörmokeriet”. Först borrade jag två hål i plåten till hjulhuset för att dra bensinslangarna i, dels från filtret till pumpen och dels från pumpen till PRV:n. Anslutningarna är inte i överensstämmelse med vad som var förut, så jag utgick ifrån bensinfiltret och gjorde en förminskning på sugsidan för att den skulle passa på pumpens inlopp. När det gällde trycksidan, stämde gudskelov dimensionerna på PRV:n och pumpen. För att vara på den säkra sidan kanske man inte ska använda slangklämmor på trycksidan utan låta tillverka en måttanpassad teflonslang, men jag använde mig av slangklämmor och jag tror det räcker. Trycket skall ju inte överstiga 7,7 kg. För att ta det säkra före det osäkra, passade jag också på att dra ny matarstöm direkt från batteriet till ett relä som jag placerade i bagageutrymmet, där den gamla pumpen satt. Jag placerade också en säkring på ledningen. Det visade sig nämligen att jag hade ett icke acceptabelt spänningsfall i de gamla ledningarna. Du kan för övrigt med fördel använda dig av de gamla ledningarna vad gäller reläets styrström.

Allt klart, nu skulle trycket provas vid mätfördelaren. Trycket bör ligga mellan 7,4-7,7 kg. Trycket i mitt fall var drygt 9 kg, i princip vad pumpen orkade prestera. Alltså var det PRV:n som skulle justeras. Hur jag än vred medsols och motsols på inställningen hände ingenting. Jag såg att inställningsskruven var ganska misshandlad i krysset där stjärnmejseln skulle greppa. Hur man justerar PRV:n finns beskrivet i Odd Kvammes artikel i vår matrikel (den äldre, och senaste, från 1993, red´s anm.). Läs den, där finns mycket bra att hämta. Någon ny PRV fanns inte i Sverige utan jag mailade en beställning till MOSS i England och efter några dagar fanns den hos mig. Nu skulle det bli spännande att se om allt fungerade. Trycket var OK, men PRV:n förde ett himla liv. Den tjöt och visslade. Så kunde det inte vara! När jag närmare undersökte PRV:n, såg jag att man hade ersatt ventilen med en kula inuti. Enligt experterna kan man sätta in ett extra bensinfilter mellan pumpen och PRV:n på trycksidan för att få bort oljudet. Jag tyckte att det var en onödig anordning, jag hade ju redan ett filter, så jag ringde till MOSS och frågade om det inte fanns den gamla konstruktionen av PRV-ventiler kvar och bad att de skulle skicka mig en sådan i utbyte mot den med kula. När jag monterat den nya PRV:n blev allt tyst och lugnt, inget tjut. Trycket var korrekt, pumpen hördes knappt och bilen gick som en klocka. Jag behövde inte skruva något på den nya PRV:n, den är inställd från fabriken. Du behöver alltså varken kolla trycket vid mätfördelaren eller meka mer än att sätta den på plats. Kostnaden för en ny PRV var ca 850 kronor, om jag minns rätt. Pundet är ju inte billigt idag.

Jag har nu gjort en ganska detaljerad beskrivning av hur man byter från Lucas till Bosch och jag hoppas att detta kan bidra till ett lyckat byte om du funderar på att konvertera din bensinförsörjning på TR5:an eller 6:an.

Lycka till!