Byta framhjulslager. Peter Nyberg TR Magazine 2/2012

Att byta framhjulslager på en TR2-6 är enkelt. Har bilen skivbromsar måste bromsoket tas bort för att få loss bromsskivan. På en trumbromsad är det bara två skruvar så är trumman lös. Förmodligen måste man också släppa på bromscylindrarnas justeringar då det kan finnas en kant på trummans  bakre kant som hugger i bromsbackarna. Väl borta så tar man bort saxpinnen i kronmuttern och medelst en skiftnyckel lossas muttern (ta vara på D-brickan mellan kronmutter och lager). Detta är ett av få tillfällen då jag använder skiftnyckeln. Ta bort navet och tätningen (grease seal) vid det inre lagret. Därefter petas lagren ut. Det är ju koniska justerbara lager så kvar i navet sitter nu de fasta lagerbanorna kvar (the races), dvs. den del som lagrens rullar rullar mot. Med navet i skruvstädet och mha av en dorn och lilla släggan kan lagerbanorna knackas ut. Det finns två uttag där dornen placeras. Nu ska navet göras rent och de nya lagren fettas in ordentligt. Ta god tid och massera in fett ordentligt. Nu är det dags att pressa eller knacka in de nya lagerbanorna. Se till att de vänds åt RÄTT håll. Ställ nu navet på hjulbultarna och lägg i det väl infettade bakre lagret. Notera att filten i tätningen som ingår i lagersatsen förmodligen är för tjock. Justera det med en vass hobbykniv. Nu kan navet sättas tillbaka och därefter det yttre lagret, D-brickan och kronmuttern. Sätt på bromstrumman och de två skruvarna. Dra kronmuttern till bromstrumman inte roterar, släpp då på muttern till dess trumman roterar utan motstånd och så att du kan få i saxpinnen. Häng på hjulet. Glappar det för mycket så försök dra åt kronmuttern ytterligare, men inte mer än att hjulet roterar lätt.

 

På bilden ovan ser du dornen i navets uttag som vilar på lagerbanans bakkant. Bara att slå.

Lämplig hylsa för att pressa (med skruvstäd) eller slå i lagerbanan.

Ny tätning. Notera skillnaden i tjocklek mot den gamla.

Gammal tätning.

Uppe till vänster syns en av två skruvar för att justera bromsarna. Nås genom stora hålet i trumman. Glöm inte justera bromsarna efter lagerbytet

Lagom tjock tätning.

Obs! 6 mm spacer för att slippa kapa hjulbultarna när ekerhjul monteras. Innebär samtidigt större belastning på hjullagren.