Tips vid demontage och montage av differentialen på TR4A-TR6.

Det besvärligaste med att demontera differentialen är att demontera drivaxlarna från “diffen”. Problemet är att det är trångt att komma åt muttrarna vid drivknutsflänsarna. Än värre blir det om bilen står på pallbockar med hjulen hängandes i luften. Det blir mycket lättare om man demonterar bakre fjädrarna och trycker upp hjulupphängningen så den bottnar. Då vrider sig knutkorsen så att det går att komma åt på ett vettigt sätt.

Att demontera fjädrarna är inte särskilt svårt. Tag av hjulet, hissa upp hjulupphängningen något, skruva loss stötdämparinfästningen vid svängarmen, släpp ner hjulupphängningen och dra ur fjädern.

Efter att ha lossat drivaxlarna och kardanen så kan differentialen släppas ned. Använd en garagedomkraft för att hålla uppe “diffen” när du skruvar loss de fyra skruvarna som håller den på plats.

Att montera differentialen kan vara en mardröm om man gör det själv. Första gången jag gjorde det för något år sedan var jag ensam. Med bilen på pallbockar, garagedomkraft och en massa brädbitar lyckades jag till slut. Det tog en hel eftermiddag, många svordomar och två klämda fingrar.

Problemet är des vikt, oplanheten inunder och att den måste lirkas på plats. Så om man inte klarar 150 kg i bänkpress så rekommenderar jag att lura någon kompis till dit garage. Är man två eller tre, orkan man med handkraft lyfta upp den på plats. Så gjorde jag och en hjälpsam kompis för någon vecka sedan och operationen tog tre minuter.