How to get more performance from your TR

Ett kärt diskussionsämne i TR-kretsar är alltid trimning, hästkrafter, förgasare mm. Kort sagt: att få ut mer “kräm” ur motorn. Vi kommer i en artikelserie i några nummer att belysa detta viktiga ämne.

För att börja i rätt ände av ämnet tycker jag vi skall ta upp väghållning först. Det är ingen större idé att trimma motorn, för att sedan köra ut i grönskan vid första bästa tillfälle. Ingen kedja är starkare än den svagaste länken.

De delar som utsätts för stora påfrestningar vid trimning och hård körning är främst växellåda, bakaxel och ram.

Du som har ramlyft Din bil har säkert funderat på hur man kan förstärka ramen. Visst går det – men hur? Ramen är ju konstruerad för att tillåta en viss flexning, och tar Du då bort möjligheten till rörelser i ramen med felaktiga eller för kraftiga förstärkningar spricker den kanske på ett helt annat ställe. Med andra ord har inte herrar konstruktörer bara slängt ut ett knippe järnskrot på backen, även om man kan tro det ibland.

Förstärkningar är ett såpass känsligt kapitel att jag råder Dig att anlita ett proffs på området. De redan välkända förstärkningarna gör Du givetvis själv, dvs. framvagnsinfästningarna och diffen på TR4/5/6 som är mycket veka konstruktioner. Främre bladfjäderfästena på TR 2/ 3/4 är också ett lämpligt ställe att förstärka med stora brickor runt det hål som går igenom rambalken vilken den stora bulten går igenom.

Efter kanske 30 års flitigt användande har det förutom rost även blivit en del sprickor i ramen. Leta efter sprickor vid framvagnsinfästningen, styrsnäckans/ kuggstångens infästning, motorfästena, stötdämparna fram och bak samt diff-fästena .

Vad kan Du nu göra för att förbättra väghållningen? Det finns fyra olika områden där Du kan göra stora förbättringar faktiskt!

  • Fjädrar
  • Dämpare
  • Bussningar
  • Krängningshämmare

Fjädrar

Bestäm Dig för hur Du vill ha Din TR. Komfortabel, hård, sportig, etc. Eller kanske Du vill sänka den? En komfortabel TR med mjuka fjädrar får Du på bekostnad av ökad krängning vid kurvtagning och därmed också sämre väghållning. Hårda fjädrar ger omvänd effekt. Tänk också på att hårda fjädrar ger större påfrestningar på ram och kaross.

Dämpare

Åker Du fortfarande omkring med”dörrstängare”? De duger inte mycket till mer än just dörrstängare. Varför? De är fyllda med olja som blir varm och därmed tunnare vid hård körnning, och då också mjukare. Byt om Du vill få ordning på bakpartiet. Till TR 4A/5/6 finns mycket fina konverteringskit inklusive Spax eller Koni där Du inte behöver borra i karossen. Se TR-Magazme nr 3/94. Finns även till övriga TR, men där vet jag inget om kvalitén. Fram byter Du naturligtvis till Koni, alternativt Spax (Spaxen är mycket lätt att ställa hårdheten på).

Bussningar

Troligtvis en bortglömd del, men ack så viktig. Glöm alla mjuka gummibussningar, det finns moderna nylon/delrin-bussningar att köpa idag Med dessa bussningar behåller länkarmarna det läge som är tänkt, ger också en sportigare känsla då Du kontrollerar bilen på ett helt annat sätt, och alla ojämnheter i vägen fortplantar sig upp i ryggen. På TR4/4A/5/6 byter Du ut en av kuggstångsfästena till en fast aluminium dito. Till bärarmarna bak finns hårdare bussningar (Tänk på komforten!) Även till diffen finns hårdare bussningar.

Till de gamla godingarna med stel bakaxel finns det naturligtvis också “uprated” bussningar till bakvagnen.

Krängningshämmare

Krängningshämmare finns till alla TR-modellerna, såväl fram som bak. Dessutom finns det olika grovlekar att välja mellan. På TR6 är krängningshämmare fram standardutrustning, och på TR5/TR250 är det förberett för montering av krängningshammare.

Sammanfattning

När Du har konstaterat att Din ram är fri från rost och sprickor och gjort lämpliga forstärkningar, vad skall Du då tänka på? På Formel-1 bilar talar man om att ställa in chassit, som tur (?) är har vi inte så stora möjligheter till detta på en TR. Vad man däremot kan göra är att få alla grejor likt ett hockeylag bli samspelt. Fjädrar och dämpare bör vara samstämda och gör Du det ena fram så måste Du även fixa bakvagnen för att den skall hänga me.

Däck

Höll på att glömma däcken! Alla ovanstående åtgärder är i stort sett meningslösa om Du åker omkring på gamla och torra däck, eller ännu värre, diagonaldäck. Välj fabrikat och dimension efter tycke och smak. Visste Du förresten att ekerfäljgar är konstruerade för an flexa upptill 4″ (=10 cm)! i förhållande till centrum Hur tror Du att det påverkar kurvtagningen vid hård körning?

Nästa nummer

I nästa nummer tar jag upp vad som kan göras med motorn …

Dr Blyfot