Version 1

Motorhuvlåsen ( TR4-TR6 ). Författare Bengt Nylén.

Om wiren gått av så att du inte kan få upp motorhuven kan du gör följande.

Variant 1. Fungerar på alla TR4-TR6.

Ta bort handskfacket och stick sedan en skruvmejsel ut genom den genomföring i motorrumsväggen som används till kabeln för ventilen till kupevärmen. Med skruvmejseln kan du sedan manipulera så att huvlåset släpper. Titta på en kompis bil innan du försöker så att du kan se hur grejorna sitter. Akta så att du inte rör vid batteriets pluspol som sitter relativt nära. Ovanstående gäller vänsterstyrda bilar. Antagligen kan liknande åtgärd göras på högerstyrda men då får något annat hål användas.

Sätt sedan dit en extra wire i huvlåset och trä in i bilen så du slipper uppleva problemet fler gånger. Nedan en bild på hur du kan arrangera detta.

secbonnetrelease.jpg (66000 bytes)

På bifogad länk finns en mycket bra beskrivning på hur man får upp huven om wiren gått av:http://www.buckeyetriumphs.org/technical/Bonnet/Bonnet.htm

Variant 2. Fungerar på TR5 och TR6 PI.

Montera bort höger strålkastare helt. Lyser du med en bra ficklampa i hålet så ser du att det är en rak linje fram till den metalltapp som vid tryck bakåt frigör huven. Skaffa en smal pinne typ kvastskaft eller list och manövrera denna mot låsmekanismen. Tryck till på metalltappen och du frigör låsmekanismen för huven. Denna metod fungerar inte på TR4 eller TR6 carb eftersom förgasarna sitter mitt i siktlinjen.

Variant 2

Extra anordning för huvöppning. Från TR Magazine nr 1-2008.

 Det händer ibland att den wire som används till att öppna motorhuven går av pga åratals slitage. Det blir då mycket besvärligt att få upp huven. För att förebygga detta problem rekommenderar jag att man monterar en extra huvöppningsmekanism. Jag har i TR Magazine 3/2000 beskrivit ett utförande men här kommer ett alternativ som nästan är bättre. Tipset kommer från Joe Cannon i TR Register i Storbritannien. Den anordning som beskrivs här fungerar mycket bra och kräver mycket liten kraft. Den kräver faktiskt mindre kraft än originalmekanismen.

 Hävarmen tillverkas av en bit metall med en tjocklek på minimum 2 mm. Utseendet behöver naturligtvis inte vara exakt som på bild och ritning. Den kan utformas efter eget estetiskt sinne. Du kan använda stål eller aluminium. Slitaget lär inte bli så stort så jag tog aluminium eftersom det är lättare att bearbeta.

 Fäst den lilla hävarmen med tex en 6 mm:s bult och på baksidan sätter du en låsmutter (mutter med nylonring). Måla skallen svart eller försök hitta en svart bult så ser det snyggt ut.

En pianotråd fästs i andra änden på hävarmen och denna tråd dras rakt ner och in genom ett hål till fotutrymmet i kupén. På insidan gör du en lite böj på tråden så att du får något att dra i. Jag använde tråden från en klädgalge. En sådan som man får då man lämnar kläder på kemtvätt. Den är gjord av 2 mm:s tråd och är perfekt för detta ändamål.

 För dem som är petiga med originalutseendet på sin bil så kan faktiskt mekanismen monteras på insidan av huvmothållet. Då syns bara en extra bult på mothållet samt tråden som går in i kupén.

 Bengt