Kylproblem? Artikel från TR Magazine 3/2003. Författare Anders Jönsson.

Efter att ha monterat en elektrisk kylfläkt på min TR5:a har kylningen tills i fjol fungerat perfekt. Dock visade det sig på slutet av säsongen att bilen hade en tendens att gå varm. De vanliga orsakerna kontrollerades. Kylaren plockades ut och spolades, fram och baklänges, detsamma med motorn. Termostaten plockades av och kollades, vattenpumpen plockades ur och kollades men allt såg bra ut. Men motorn gick fortfarande varm.

När jag säger vattenpumpen menar jag själva pumphjulet som är lätt att ta av, dock består vattenpumpen av två delar; hjulet och själva huset. I huset finns en fläns som hjulet arbetar mot för att få upp rätt tryck. Denna fläns börjar ge upp på våra gamla bilar (se foto). Tidens tand gör sig påmind och på min pump var flänsen nästan helt borta, varpå inget tryck byggdes upp vilket betyder kokande motor.

Detta är ett problem som inte fanns för tio år sen, men har dykt upp på senare år enligt expertisen. Om det gått så långt som på min bil är det inget att göra åt, det är bara att byta. Jag fick tag på en begagnad vattenpump för 800 kr.

Det man kan göra i förebyggande syfte är att hålla koll på glykolen, denna har ju inte bara funktionen att se till att kylarvattnet inte fryser på vintern utan också en rostdämpande utan också en smörjande funktion.

Ibland kan man ju slarva med detta “huvudsaken är att det finns glykol över vintern” tänker man. Fel, glykol skall alltid finnas i kylsystemet.

Efter att ha bytt pumphus har motorn ej gått varm, trots den varma sommaren.

På den högra ser man att flänsen delvis är bortfrätt. Den vänstra är en “ny” begagnad.