Från TR Magazine 3/2007. Författare Bengt Nylén.

Artikeln uppdaterad 2010-08-04

Lucas fördelarens rotorarm

Många av oss har de senaste åren drabbats av problem med rotorarmar som både gått sönder fysiskt och fått kortslutning. Nu skall detta problem kunna avhjälpas. Jag har själv drabbats två år i följd. Den första som ”pajade” låg i tre delar inne i fördelaren när jag öppnade den. De andra och tredje som ”pajade” fick kortslutning. Jag har de senaste åren alltid haft en extra med i handskfacket men det kan man kanske sluta med nu. Du kan ev ha med extra till en kompis som behöver hjälp.

Distributor Doctor tillverkar nu ett högkvalitativt alternativ till de vanligt förekommande rotorarmar som rutinmässigt gått sönder. Detta har varit ett tråkigt problem för TR-ägare i nästan 10 år nu och har också drabbat andra bilar med Lucas fördelare.

Hittills tillverkade rotorarmar har slutat fungera pga att den typiska plastmixen som används vid plastpressning nu för tiden innehåller mer kol och därför är mer konduktiv. Av betydelse har också det faktum att den försänkning som håller mässingsdelen i plastdelen är lite längre än originalet. Detta gör att den vid montage kommer för nära till fjäderklippet på undersidan.  Högspänningen, nära 30000 volt, söker sig alltid den närmaste vägen till jord och eftersom denna med detta utförande förkortats så resulterar detta i kortslutning och ingen gnista till tändstiften.

Den rotorarm som nu tillverkas av Distributor Doctor är gjord i samma utförande som de var på 50-60 talet för att passa TR2-6. De är gjorda av rätt specifikation på plasten och fjädern är i rätt läge och har rätt längd. De har tre års garanti.

Reservdels nummer:

  • LU400051, DRB101, GRA2101, 4 cyls.
  • LU418726, DRB106, GRA2102, 6 cyls.

De kostar £6,95 inkl moms. ( Augusti 2010)

De kan beställas direkt från Distributor Doctor http://www.distributordoctor.com  . De kan också köpas från Revington TR http://www.revingtontr.com/shop/default.asp . Båda finns som länkar från vår hemsida.