Problem med injektion på TR5 och TR6, Bengt Nylén , TR Magazine 4/2015

Varje år byter ett antal TR-bilar ägare och de nya ägarna av TR5 och TR6 med injektionsystem (PI-modeller) har ofta lite problem med spridarna. Här några enkla råd som är självklara för de som haft sin bil länge men som kan vara värda en lite notis för nya ägare.

Om din motor ibland bara går på 5 cylindrar så beror det på att en av spridarna inte fungerar som den skall. Den bör då rengöras vilket det finns en artikel om i TR Magazine nr 4/2009. Denna artikel finns också på vår hemsida. Om det bara är under några sekunder i starten innan motorn går rätt så behövs ingen åtgärd.

Hur gör man för att avgöra vilken spridare som inte fungerar som den skall? Jo du startar motorn och låter den gå på tomgång. Sedan håller du med två fingrar om slangen som levererar bränslet till spridaren. Du kan då tydligt känna pulserna när bränslet sprutas in. I den slang där spridaren är kass känns det ingen puls alls eller en ganska svag puls. Då bör den spridaren bytas. Det är lätt att ta ut spridaren. Muttern som håller blecket lossas och sen kan spridaren lätt dras ut.

  • Ta bort fastsättningsblecket på den spridare du vill kolla.
  • Startar motorn med alla spridarna på plats.
  • Dra ut den spridare du vill kolla.

Nu skall du tydligt kunna se en snygg dimbildning om spridaren fungera optimalt. Gör du inte det behöver spridaren sannolikt rengöras. Sprutar den inte snyggt så kan det också bero på att det finns luft i bränsleslangen. Det kan därför hjälpa att låta motorn gå ett tag med spridaren urtagen och fritt hållen i luften (se bilden). Det hjälper inte med 5 sekunder. Låt den spruta i minst en minut. Ev behöver du hjälp av någon som trycker på gasen lite lagom medan du tar ut och sätter i spridarna..

Det är helt ok att med motorn igång dra ut en spridare i taget för koll.

Om spridaren behöver rengöras så kan du antingen rengöra den själv enligt artikeln i TR Magazine nr 4/2009 eller skicka den för rengöring. Fördelen med att skicka den för rengöring är att när proffsen rengör så testar de spridaren efteråt i en provjigg där de kan se att spridaren lämnar en snygg ”dimma” och alltså fungerar rätt. Skicka den tex till Prestige Developments & Injection i England. De tar £19.95/st för service av en spridare.

Ett bra tips är att skaffa en extra spridare som är rengjord och ha den liggande i handskfacket.  Om du får du då problem vid färd så är det bara att montera en ny spridare. Det är gjort på 2 minuter. Att rengöra en spridare på en parkeringsplats fungerar inte.

Prestige Developments & Injection http://www.prestigeinjection.net/