Från TR Magazine nr 1 2001. Författare Bengt Nylén ( Artikel delvis uppdatera 2011-04-12)

Ombyggnad av stötdämpningen TR4A IRS, TR 250, TR5 & TR6

Ovanstående TR-bilar med individuellt upphängda bakhjul har i original stötdämpare typ dörrstängare. Dessa blir med åren för mjuka och dåliga och behöver åtgärdas. Nedan listar jag de olika sätt som finns att fixa detta. Jag ger Moss-tillverkarnummer så att ni förstår vad jag avser. Det finns dock många som kan leverera samma saker men Moss-nummer känner alla till. Använd gärna våra annonsörer. De kan säkert bistå dig.

  1. Du fortsätta använda originaltypen kallad dörrstängare.
  1. Du kan köpa ett par renoverade stötdämpare av originalutförande. Moss GSA286R och GSA287R.
  2. Du kan köpa ett par original som är förstärkta så att de är ca 25% styvare. Moss TT3214LN och TT3214RN.
  3. Du kan köpa dörrstängare som är ännu styvare som passar till racing. De är ca 50% styvare. Moss TT3215LN och TT3215RN.
  1. Om du vill gå ifrån dörrstängartypen och montera gasdämpare fabrikat Spax eller oljestötdämpare typ Koni eller AVO t.ex. så finns det flera sätt att montera dessa.
  1. Du kan använda det enklaste och tidigaste framtagna sättet. Den består endast av två plåtar som bultas mot inre hjulhuset för att vara fäste för stötdämparens övre punkt. Nackdelen är uppenbar. Alla kraft tas upp av karossen och inte av chassiet. Detta rekommenderas absolut inte. Moss nr TT3218.
b. Du kan använda ett vinkeljärn i stål som monteras på karossen Ingen svetsning behövs. Moss nr TT 3225. Bilden visar montaget på vänster sida.Ingen bra variant eftersom kraften även här tas upp av karossen och inte av chassiet
c.   Du kan köpa en hållare som bultas fast i chassiet. Tex Moss TT3225X eller TT3225 TUV. Detta är bra varianter som båda överför kraften till chassiet.

Ovan TT3225X

d.   Du kan köpa motsvarande vinkeljärn i aluminium. De säljs bl.a. av Racetorations i UK. Racetoration nr AXL 412. En lösning som väger mindre men är dyrare.Inkl stötdämpare heter satsen AXL 405.

Kolla  här på Racetorations hemsida.

e.    Förstärk övre och undre fästet för fjädern och montera en AVO-dämpare inne i fjädern. Denna lösning är utvecklad av Neil Revington som tävlat en hel del med sin     TR4.a i England. TR Revington säljer ett paket med förstärkningsplåtar och stötdämpare. Satsen har nummer RTR 3000RJ och inkl. AVO stötdämpare.

Med detta utförandet får du inga problem med att stötdämparen tar tag i däcket. Vissa av andra ombyggnadstyper kan ge problem vid användning av breda däck. Utförandet har nu testats i ca 10 år med bra resultat. Stötdämparen hamnar inne i fjädern där den borde varit från början. Ingen tyngd adderas. Nackdelen är att denna lösning inte bör tillämpas om du inte samtidigt sätter dit lite styvare fjädrar än normalt. Om du tycker det är läge för att styva upp fjädringen är min åsikt att detta är den bästa lösningen. Stötdämparen och fjädern verkar i samma riktning. Se även artikeln av Bo Franzén i nummer 2/2000.

Bilden visar montaget på min bil, höger sida. Övre fästet för fjädern är förstärkt med två svetsad triangelplåtar på vardera sidan. Nedre fästet är förstärkt med två halvdelar av en stålring som bultats dit.
Bilden visar montaget färdigt på vänster sida.

Det är mycket viktigt att rätt stötdämpare väljs och rätt inställning annars kan bilen få helt fel vägegenskaper. Detta gäller vilken variant du än väljer.

Många är nöjda med Spax som är en gasstötdämpare. Den har ett hyfsat pris och den är lätt justerbara även då den är monterade. Man säger dock att de ojämna i kvalitén och levnadsåldern är inte så lång. Koni och AVO är justerbara oljestötdämpare. Koni kan dock inte justeras utan att de monteras av medan AVO kan justeras externt. De är lite dyrare än Spax och är kanske ett säkrare val om du ändå skall bygga om. Jag känner TR-ägare som använt Koni i 15 år och de är fortfarande i skick som nya. Spax kostar runt 850:-/st och Koni och AVO runt 1200:-/st (år 2001).

Du bör inte mixa gas och oljestötdämpare. Så har du Spax fram skall du ha Spax där bak.