Tappat bakhjul igen!

Det har börjat dyka upp lite för många rapporter om tappade bakhjul på TR-bilarna. Det problem drabbar TR 4A, TR 250, TR 5 och TR 6 dvs de som har individuell upphängd bakaxel.

Det som händer är att själva drivaxeln i bakhjulet går tvärt av.

Detta fenomen dök först upp på de bilar som de körde historik racing med. De utsattes naturligtvis för extra påkänningar. Sen dök det upp på TR 4A och nu börjar det dugga tätt med rapporter om TR 5-6:or. Förklaring är säkert så enkel som att det dyker upp på de äldsta bilarna först och de som gått flest mil. Detta är naturligtvis mycket oroande. Det finns rapport både från Sverige, England, Tyskland, Holland och Österrike. Två rapporter var publicerade i vårt TR Magazine nr 1/2000. Det finns också rapporter bl.a. i TR Registers tidning TR-action nr 151 1998 och nr 152 1999. I nummer 2/2000 har Mats Kjaer skrivit en rapport om sin olycka i 1998.

Förmodligen är det så att problemet uppstår om det finns glapp och slitage i drivaxeln, knutkors eller nav. Men om detta är hela sanningen vet jag inte. Kan någon klara ut detta är det guld värt eftersom vi annars med tiden säkert kommer få många olyckor pga. av detta problem. Se till att en expert kollar att din bil inte har glapp i bakaxelpaketet.

Vill man var helgarderad kan man byta ut hela paket, nav och drivaxel, till en bättre konstruktion vilket många av race-killarna gjort för länge sen med sina bilar.

Alternativ 1: Byt ut navet och drivaxel till en förbättrad variant som säljs av Revington TR i UK. Dina gamla nav skickar du retur. Revington TR kallar sin nya enhet för “Uprated drive-shafts with rebuilt hub” part no 402347UR.

De kostar c:a SEK 10.000:-/par.

Alternativ 2: Byt ut hela navet och drivaxel till en nytillverkad enhet. Åtminstone två företag i UK säljer race-hubar tillverkad i aluminium och stål gjord för racing. Förmodligen kan du köpa dessa över vår svenska säljare också som SID, Bennet och Peters Racing. Det är ett dyrt kapitel men kan kanske vara värt pengarna mot risken att råka ut för en olycka.

De kostar c:a SEK 16000:-/par.

Cambridges Motorsport Ltd, Tel +44-1767 677969, Fax +44-1767 677026

Part number CM 6010 ( Rear Hub ) och CM 6011 ( Driveshaft ).

Racetoration Tel +44-1427 616565, Fax +44-1427 810593

Part number RCT195 ( Rear Hub) och RCT194 ( Driveshaft )

E-mailadresserna och postadresserna till ovan nämnda Svenska och Engelska firmor hittar du på vår hemsida under rubriken leverantörer.

Keep them running

Bengt Nylén