Tips från elverkstan

Hur många gånger ser man inte (och gör själv!?) hur folk “fräschar” upp rotorarmen med antingen en fil eller en bit smärgelduk! Detta är alltså inte alls bra. Det gör visserligen att rotorn blir blank och fin, men samtidigt tar det också bort den skyddande beläggningen som finns på rotorn. Dessutom tar man bort material från rotorns spets, och därmed blir avståndet till tändfördelarlocket större, d.v.s för stort för gnistan att hoppa över. Det innebär alltså att man på alla sätt gör det hela sämre istället för som tänkt att göra det bättre.

Ett bättre sätt att fixa till rotorspetsen är att dra den några gånger fram och tillbaka på ett av däckens (rena) utsida. Detta enkla hantverk gör att all sot och svarthet försvinner utan att skada beläggningen och metallen. Har rotorn urgröpningar och svetsliknande porer, så är det dags att byta den.

Happy ignition!