För 50 år sen fanns där inte så stor kunskap om bultteknologi utan man provade sig fram helt enkelt och höll det inte så gick man upp en storlek. Man ser detta rätt tydligt om man jämför bultarna i en gammal motor med hur en ny motor ser ut. Det bör man tänka på om man renovera sin veteranbil eller åker historisk racing. Därför är det bästa rådet till dig som håller på med äldre motorer att byt ut alla gamla bultar till nya. I dag finns det en mycket större kunskap och ett mycket större utbud av bra bultar. Låt oss titta på de olika bultkvalitéerna som finns och var man kan använda dessa i motorn.

Kvalitéer

Den vanligaste bultkvalitén är 8.8 och det är vad man får hos Biltema, Clas Ohlson med flera. Denna kvalité bör man vara mycket försiktig med var man använder den och alla gamla bultar med den kvalitén ska förpassas till skrot containern. Var kan man då använda en bult av 8,8 kvalitet till? Man kan möjligtvis använda dessa till sumpbultar och någon front kåpa eller liknande.

Däremot är det till att bulta dit stora problem om man använder 8,8 bultar på rörliga delar så som vevstakar svänghjul mm. Nästa kvalitet är 10,9 som brukar finas i en hel del motorer och är en klart mycket bättre bult än 8,8 bulten. Denna kvalité borde vara minikrav i alla motorer. Många motorer har 10,9 kvalitet i sina vevstaksbultar och denna kvalité är ok på en standard motor som inte arbetar på något högre varvtal. Precis som 8.8 bulten så ska man aldrig återanvända denna bult kvalité och detta är speciellt viktigt på vevstakarna. 12,9 kvalitén är en bra kvalité och går att använda på många ställen i en standard motor. Många äldre motorer har inte ramlageröverfall mellan varje cylinder och där kan det vara klokt att byta ut originalbultarna mot en nya 12,9 kvalité bultar. Skall man ha något som är bättre än 12,9 kvalité så finns där bara en tillverkare att välja nämligen ARP, de är helt i en klass för sig själv.

Kolv med vevstake till TR3-4 försedd med ARP vevstaksbultar.

ARP pinnbultar på en TR 4 motor.

Alla ARPs bultar är minst steget bättre än 12,9 och vissa bultar är flera steg bättre tex. deras vevstaksbultar och topplockspinnbultar viket är ett självklart val om man har trimmat motorn. ARP har också ett brett sortiment av rostfria bultar som är klart att rekommendera på utsidan av motorn som tex. på sumpen, frontkåpor mm. Ser snyggt ut även efter något års användning.

Svänghjul till TR3. Original har 4 bultar och en styrpinne. Här är det förstärkt med 6 ARP-bultar samt 2 styrpinnar.

Till höger en original vevstake till en TR6. Till vänster en bearbetad och något lättad vevstake med ARP-bultar.

Värt att veta

Tänk på att en rullad gänga är ca 10 gånger starkare än en skuren gänga.

Gör inte misstaget som många gör! Man har tex. en 10,9 kvalitets svänghjulsbult och så vill man ha en något bättre bult men den finns inte i 12,9 kvalité med rätt gänga. Då gör många som så, att man köper en lite grövre 12,9 bult och så gängar man om den. Detta blir inte bra utan man får en sämre bult därför att man skurit nya gängor, det hade varit bättre att köpa nya originalbultar.

Olika smörjmedel ger olika fastsättning vid samma åtdragnings moment. Bästa lösningen är att använda ARPs monterings pasta.

Ifrågasätt alltid om du behöver låsvätska.

Använd alltid rätt åtdragningsmoment. Förlöst åtdragningsmoment och bulten kan lossna och för mycket och bulten går av.

Ifrågasätt alltid om det är lämpligt att återanvända en gammal bult

Använd alltid nya bultar på kritiska ställen typ vevstaksbultar svänghjulsbultar mm,

Överdrag aldrig vevstaks- eller svänghjulsbultarna för då kan man räkna med ett haveri för eller senare.

Slutsats

Avslutningsvis kan man säga att byt alla gamla bultar när ni renovera för det finns med största sannolikhet nya och tillika bättre bultar att få tag i även om din motor inte är av senaste modell. Tänk på att för ca 30 års sen så var över 50 % av alla motorhaveri relaterade till bulthaveri inom motorsporten. Detta problemet kan man i dag säga att man kan bulta sig bort från

Motor till en TR3 med nya 12,9 bultar på ramlageröverfallen samt Carrillo vevstakar.

.

Kommentar från Bengt Nylén

Tord har renoverat och uppgraderat flera TR motorer med bra resultat bla min egen. Han har en hel del hemma passande till de fyr- och sexcylindriga TR-motorerna.

Adress till Tord: TG motor Husie industriområde Malmö Tel 040-49 11 29

www.tgmotor.com