Från TR Magazine nr 1/99

Oljefilter

Detta är för er som har monterat en modern s k spin-on oljefilteradapter på er TR. Ni som har en dylik vet vad det är. För er som inte har en sådan, är det alltså en adapter som man byter ut mot det ordinarie oljefilterhuset som sitter monterat på blocket. Adaptern är försedd med gängor och tillåter därmed att man använder moderna oljefilter som skruvas på. Detta är ju naturligtvis enklare än att byta det normala originalfiltret.

Om man nu har, eller skaffar sig, en sådan adapter, skall man uppmärksamma följande: kontrollera att oljefiltrets gänga är densamma som finns i adaptern!

Den normalt förekommande typen, som väl oftast används för TR-motorerna, är av fabrikat MOCAL. Denna har en gänga som är ¾ UNF, d v s en fingänga av engelskt ursprung. Oljefilter finns i handeln med två olika gängor, nämligen den omnämnda ¾ UNF och också ett med M20x1,5, en metrisk fingänga. Dessa två gängor ser vid ett snabbt ögonkast ganska lika ut och passar (så att säga) bägge på en adapter med ¾ UNF-gänga.

MEN, det finns en stor skillnad: rätt filter med gänga ¾ UNF kan man spänna fast på ett riktigt sätt. Ett filter med M20x1,5 kan man däremot INTE spänna fast på ett riktigt sätt. Det känns som om det passar, vilket det ju faktiskt inte gör. Det innebär att man inte får rätt fastspänningseffekt och vad händer då?

Jo, såsom ett antal personer råkat ut för: det felaktiga filtret lossnar ganska omgående så snart trycket på oljan kommit upp. Vissa berättar om hur filtret åkt av omedelbart efter att motorn startat, andra att det suttit på under en kort sträcka och därefter åkt av. Hela motorrummet och/eller garagegolvet blir då naturligtvis nerkletat med olja. Man har ju även risken att motorn skadas när och om filtret hoppar av och man inte hinner få stopp på maskinen omedelbart.

Så, var noga med att få rätt filter om ni nu har en spin-on adapter!