Från TR Magazine nr 1/99

Kolla bultarna! Ekerhjulsfälgar

Som det ofta uppmanas till, bör man regelbundet se över och kontrollera att bultar och skruvar på TR:n är åtdragna på ett riktigt och säkert sätt. Det handlar inte i första hand om att dra bultarna till exakt just det där angivna momentet som står angivet i verkstadshandboken. Nej, det handlar om att veta att vissa väsentliga och kritiska bultar för körsäkerheten är fast åtdragna och inte på väg ut eller är avbrutna.

Ett typiskt och mycket viktigt sådant kritiskt ställe, är bultarna som håller splines-navet för ekerhjulsfälgar på plats. Dessa skall regelbundet kollas så att allt är ok. Det kan tyckas att dessa bultar och navet är kraftiga doningar, men det hjälper inte. De skall kollas! Detta gäller för övrigt allt som har med hjulupphängning och fjädring att göra!

Ett varnande exempel på hur det faktiskt kan gå om man inte har full koll på pinalerna, inträffade på ett rally i höstas. Det var en TR4A som fick problem med drivningen. Det var ingen kraft på bakhjulen. Inget oväsen eller skrammel som indikerade vad det kunde vara. Man fann för gott att bogsera 4:an eftersom det ösregnade och mörkret var i snabbt antågande. En TR-kollega i en 6:a skötte bogseringen på den ganska slippriga septembervägen i det bergiga landskapet.

Bogseringen gick ganska snabbt, definitivt inte i svenska lagstadgade bogseringshastigheter, nerför bergsvägen. Plötsligt lossnar vänstra bakhjulet på 4:an och därmed försvinner också bromsen. Bilen kanar och sladdar ca 80 meter på den våta vägbanan, missar den bogserande 6:an och fortsätter förbi denna för att slutligen stanna mitt på vägen. Hade inte bogserlinan gått av i rycket som uppstod, så hade både 4:an och 6:an kraschat in i bergväggen.

Vad var det då som hade hänt?

En kombination av lossnande bultar och därmed en utmattning på axeln som gick sönder. Trots att det är rejält dimensionerade prylar.

Så, ut och kolla era ekerhjulsnav och axlar!